Förlossningsberättelse

Publicerad: 29 Augusti 2024, 10:57

Efter en väldigt lång och jobbig graviditet var jag väldigt frustrerad och ville att bebis skulle komma ut snarast möjligt. Jag hade tampats med illamående, låga järnnivåer, lågt blodtryck och svimningakänsla så jag inte kunde stå mer än några minuter. Jag drog även på mig vinterkräksjuka och fick ligga med dropp på sjukhus, det följdes av extrem foglossning och tillslut fick jag skaffa kryckor för att kunna ta mig fram. Vi hade även vattenläcka hemma så var utan badrum på övervåningen. Ja, man kan lugnt säga att bebis var efterlängtad på många sätt!

På slutet av graviditeten blev jag lyckligtvis lite bättre. På grund av förvärkar och tryck nedåt som kom ibland hade jag en märklig känsla av att hon skulle komma tidigare än beräknat, men känslan stämde inte! Tiden gick, men de var de längsta dagarna jag någonsin upplevt. Vi hade fått en inplanerad igångsättning i vecka 40+6 eftersom barnmorskan tyckte jag hade haft en så tuff graviditet. Vi lämnade då vår äldre dotter till mormor och morfar.

När vi åkte in till läkarbesöket så kände jag att jag ändå ville att det skulle sätta igång naturligt, jag mådde bättre nu än jag gjort tidigare och i samråd med läkaren bestämde vi att vänta. Nu handlade det bara om några dagar och det blev istället att jag gjorde en hinnsvepning. Jag var otroligt otålig och frustrerad så för att sysselsätta mig med något vettigt målade jag en stor tavla, lyssnade på peppande och avslappnande musik. Två dagar efter hinnsvepningen så började delar av slemproppen komma och fick känslan av att det kunde vara dags. Det kändes som att vattnet gick så jag ringde in, men visade sig vara falskt alarm, så konstig känsla.

Nästa natt, runt halv fyra, vaknade jag av värkar. Jag hade haft förvärkar i flera veckor, men denna gång kändes det annorlunda – smärtan strålade mer bak mot ryggen. När värkarna blev regelbundna började jag klocka dem. Till en början var det ganska långt mellan dem, men de fortsatte att komma och hoppet växte inom mig att det äntligen var igång. Mer av slemproppen kom ut och efter två timmars värkar väckte jag min sambo. Jag var säker på att det var igång.

Jag tog ett bad. Innan förra förlossningen läste jag ”Föda utan rädsla” som var till mycket hjälp. Den här gången hade jag lyssnat på den på ljudbok. Försökte andas lugnt med tung känsla i kroppen. Sambon försökte omtänksamt hjälpa mig med mörka ljud och trycka på min rygg, men jag ville helst vara själv så han gick ned och pysslade med frukosten. Jag ringde in när värkarna fortfarande var lite oregelbundna men hade ca 3 minuter emellan och de sa att jag skulle köra på hemma lite mer.

Timmarna gick och jag tog värkarna på pilatesbollen. Varje gång jag gick på toaletten blev värkarna märkbart starkare. Trots att värkarna fortfarande var rätt oregelbundna kände jag att vi inte skulle vänta för länge. Barnmorskan hade sagt för att jag inte skulle åka in för sent, eftersom jag förra gången hade en extremt snabb krystfas. Så vi ringde in igen, och denna gång var vi välkomna. Till vår lättnad hade BB Stockholm plats, trots superhögt tryck på förlossningsavdelningarna under sommaren. Jag känner en sådan tacksamhet för personalen på förlossningsavdelningarna, vilket otroligt jobb de gör!

Väl framme blev vi varmt mottagna och visades in i ett trevligt rum. Två barnmorskor kom och hälsade, ställde frågor och gjorde oss hemmastadda. Under bilresan hade värkarna avstannat något, kanske på grund av min bilrädsla eller allmän nervositet. Kroppen vill ju inte föda under stress, men barnmorskorna försäkrade mig om att det är vanligt att det händer. De gjorde en kontroll på mig och verkade osäkra på om jag skulle få stanna – men när det visade sig att jag var 5 cm öppen och hade en buktande fosterhinna, blev de förvånade och lät oss stanna.

Jag hade skrivit ett kort förlossningsbrev med mina önskemål om bland annat tydlig kommunikation och önskemål kring bedövning. För att få igång värkarna igen gick jag runt i rummet och hoppade på pilatesbollen. Vi hämtade lunch i köket där det fanns färdigrätter att välja på, men när en värk slog till därinne, skyndade jag mig tillbaka till rummet. De två barnmorskorna avslutade sitt pass vid 13.30, och vi fick träffa ett nytt team som också var väldigt trevliga.

Värkarna tilltog i styrka, och jag bad om lustgas. Till en början var den en lättnad, lite festligt, men när smärtan blev intensivare var det bara att fokusera och kämpa sig igenom varje värk. Efter tre timmar ville barnmorskan påskynda förloppet och föreslog att ta hål på fosterhinnorna. När de gjorde det i samband med en värk, bröt en våg av brutal smärta fram – en jag aldrig tidigare upplevt. De såg på mig hur ont jag hade och frågade hur de kunde hjälpa. Jag svarade att om det skulle göra så ont ville jag ha epidural. De förklarade att en epidural skulle förlänga förlossningen, och sa antingen får du vänta på epidural eller så kan vi föda barnet, vi föreslår att vi föder barnet, ska vi göra det? Under smärtan nickade jag och sa, "Okej, vi kör." Mentalt kände jag ändå att jag skulle klara det, även om minnet från den stunden är lite blurrigt.

Allt gick väldigt fort nu. Minnet är lite blurrigt för mig vid det här skedet. Under 40 minuter kom värkarna i princip utan paus och jag kämpade och kämpade. Försökte vara tung och andas långsamt, men jag minns att jag även skrek rakt in i lustgasmunstycket och grät en del på grund av smärtan. De gjorde en kontroll och det visade sig att jag var helt öppen 10 cm. Inte konstigt att det gjort så ont – jag hade öppnat mig 5 cm på 40 minuter.

Krystkänslan började komma, nästan som om bebisen tryckte på som när man är bajsnödig, men nedåt. Jag berättade det för personalen, och de började prata sinsemellan. När krystkänslan ökade vände de mig snabbt till alla fyra, smärtan var så intensiv att jag knappt kunde röra mig på egen hand. På alla fyra stod jag med lustgasmunstycket pressat mot munnen och skrek och frågade om jag fick ha det där hela tiden, egentligen behövde man ta paus för att det inte skulle bli för mycket men det blev inte mycket pauser med den. Min sambo försökte ändå att få mig andas vanlig luft.

Krystvärkarna var intensiva och barnmorskorna instruerade mig att försöka hålla tillbaka, vilket var svårt men jag tror jag lyckades ganska bra. Det kändes som att huvudet redan var ute, men när de sa att de såg huvudet, blev jag förvirrad men insåg ändå att det var nära. "Sofie, nu är huvudet ute," sa de sedan och guidade mig genom de sista värkarna. Med en sista kraftansträngning kom hon ut. Hon skrek direkt och det var skönt att höra. Bara en timme från att de tog hål på hinnorna, var hon ute. Jag stod upprätt med och fick henne i mina händer, men navelsträngen var så kort att jag fick vänta innan jag kunde lägga henne på bröstet. Jag grät, både av smärtan jag just övervunnit och av den otroliga glädjen och lättnaden. Det var mäktigt!

Det gjorde ont när de tyckte på magen för att få livmodern att dra ihop sig. Som tur var sprack jag nästan ingenting, jag fick bara ett stygn som jag knappt hade behövt. Min sambo fick klippa navelsträngen. Hon började suga direkt när hon kom upp på mitt bröst och eftersom jag ammat förut, kändes det väldigt naturligt.

Barnmorskorna lämnade rummet och vi fick tid att landa i verkligheten att vår lilla tjej nu var här. Den berömda förlossningsbrickan rullades in och jag kunde äntligen få i mig lite välbehövlig energi. Efter någon timme eller två kom barnmorskorna tillbaka för att väga och mäta vår bebis. De påminde mig om hur viktigt det var att försöka kissa, då det kan vara svårt efter en förlossning. Jag darrade kraftigt och kände mig fortfarande svag när jag försökte ta mig till toaletten – precis som jag mindes från förra gången. Men till min lättnad gick det att kissa lite, och det gjorde inte så ont som jag hade fruktat.

Vi fick flytta oss till eftervårdsrummet som hade två dubbelsängar. De sa senare att vi kanske behövde dela rummet med ett annat par, men det kändes väldigt skönt att vi slapp det eftersom man efter förlossningen är helt slut och blodig samt har sin lilla nya bebis att ta hand om. Min sambo stannade uppe första timmarna och lillan fick sova i hans famn så jag kunde få lite välbehövd och ostörd sömn. Sedan lade vi henne i babynestet, som funkade ganska bra första dygnet då de nyfödda sover väldigt mycket. Eftervärkarna den här gången gjorde väldigt ont så jag fick ta extra smärtstillande.

Dagen efter gjorde läkarna kontroller på bebis, allt såg fint ut förutom att gulsotvärdet var lite högt. Vi fick stanna några timmar till för extrakontroll, men sedan fick vi åka hem. Vi ville hem till vår andra dotter. Väl hemma så möts systrarna och det blir ett väldigt fint möte.

Trots den extremt intensiva sista timmen på slutet bär jag med mig minnena från förlossningen som något väldigt positivt. Jag är stolt över vad både kroppen och sinnet klarade av – det är nästan ofattbart hur kroppen vet exakt vad den ska göra för att föra ett nytt liv till världen. Även om det är det mest naturliga som finns, känns det som en övernaturlig upplevelse.

Sofie, medgrundare till föräldraledig.se

Nyhetsbrevet till dig som är eller ska bli föräldraledig!

Vill du ha koll på aktuella aktiviteter för dig och ditt barn under föräldraledigheten? Vill du få rabatter och andra specialerbjudanden riktade till just dig som förälder eller ditt barn? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få skräddarsydda tips direkt till din inkorg!

Artiklar & Guider

Förlossningsberättelse
Förlossningsberättelse
Här kommer en förlossningsberättelse från födelsen av min andra dotter Alva, som föddes på BB Stockholm med 22 juli 2024. Läs om hur förlossningen gick till från att värkarna startade till att vi kom hem.
Fördelar och tips för att bära barn i sele och sjal – Närmast hjärtat!
Fördelar och tips för att bära barn i sele och sjal – Närmast hjärtat!
Att bära sitt barn är en av de mest kärleksfulla och stärkande handlingarna som en förälder kan göra. Många av oss känner en stark instinkt att hålla vårt barn nära, men med alla alternativ på marknaden kan valet av bärsele eller sjal kännas överväldigande. Här utforskar vi varför bärande är så viktigt, fördelarna med det, och hur du kan se till att ditt barn sitter på ett ergonomiskt korrekt sätt.
Föräldraledighet och aktiviteter: Att få det mesta ut av tiden med ditt barn
Föräldraledighet och aktiviteter: Att få det mesta ut av tiden med ditt barn
Att ta föräldraledighet är en viktig tid för att få möjligheten att tillbringa kvalitetstid med ditt barn och bygga en nära och kärleksfull relation. Under denna tid kan man även leta efter olika aktviteter och sätt att engagera och interagera med sitt barn. Här är några idéer för aktiviteter att utforska under föräldraledigheten:
Hur du kan navigera föräldrarelaterad stress och ta hand om din mentala hälsa som förälder
Hur du kan navigera föräldrarelaterad stress och ta hand om din mentala hälsa som förälder
Att vara förälder är en av de mest givande uppgifterna i livet, men det är också en av de mest krävande. Många av oss har stunder av djup glädje och mening när vi ser våra barn växa upp, men dessa stunder kan ofta följas av känslor av osäkerhet, stress och utmattning. Den senaste forskningen från den nya rapporten "Parents Under Pressure" belyser hur viktigt det är att föräldrar tar hand om sin mentala hälsa för att kunna ge sina barn en trygg och kärleksfull miljö.
5 tips på lekfulla aktiviteter för hela familjen
5 tips på lekfulla aktiviteter för hela familjen
Vad kan man göra på höstlovet som familj? Oavsett om du har helt ledigt eller inte, här får du tips på mysiga och roliga höstlovsaktiviteter så att barnen och hela familjen får röra på kroppen tillsammans.
Äventyr för föräldralediga: Barnvagnsvisning på Museet Vrak i Stockholm
Äventyr för föräldralediga: Barnvagnsvisning på Museet Vrak i Stockholm
Ta del av en unik föräldraledig-utflykt med Sandra och Daniel, föräldrar till den charmiga Julian på 7 månader, när de utforskar Museet Vrak i Stockholm. Upplev en fascinerande barnvagnsvisning under ytan och kasta er in i interaktiva VR-äventyr. Glöm inte att förlänga upplevelsen med Vraks barnvagnsvingar, tillgängliga varje måndag mellan 10-12 under våren 2024.
Hur klär du din bebis i vagn på vintern?
Hur klär du din bebis i vagn på vintern?
Vintern är en härlig tid för att vara ute med barn. Men det är viktigt att klä bebisen rätt för att den inte ska bli kall eller svettig. Här är våra bästa tips på hur du klär din bebis i vagn på vintern, beroende på väder och temperatur ute.
Vill du få 1,5 miljoner mindre i livsinkomst än din partner?
Vill du få 1,5 miljoner mindre i livsinkomst än din partner?
Handen på hjärtat, att ha småbarn kostar mer för mammor än för pappor. För vissa kvinnor börjar det redan under graviditeten med den minskning av inkomst som en sjukskrivning innebär. Det fortsätter ofta med att den som är mamma tar större delen av föräldraledigheten, vab och går ner i tid för att få ihop livspusslet.
Här kan du hämta ut babyboxar!
Här kan du hämta ut babyboxar!
Konceptet med babyboxar är genialiskt. Här får man chansen att prova olika artiklar, vissa är helt gratis och för andra behöver du stå för frakt. Många kan man beställa redan innan bebis kommer, andra när ditt barn är fött. Här finns listan på de olika babyboxarna du kan hämta ut.
De första dygnen efter förlossning: En guide för nyblivna mammor
De första dygnen efter förlossning: En guide för nyblivna mammor
Har du precis genomgått en förlossning och nu har du äntligen din bebis i din famn? Stort grattis! De första dygnen efter att ha fött barn är minst sagt omtumlande. Det där lilla knytet som hittills bara funnits i din mage har nu lämnat livmoderns varma rum och från ena dagen till den andra så har du ett litet liv att ta hand om. Det kan kännas både överväldigande och svårt men det är också en tid av stor glädje och kärlek.
Hur hanterar man mardrömmar och nattskräck hos barn? Sömncoachen ger sina bästa tips
Hur hanterar man mardrömmar och nattskräck hos barn? Sömncoachen ger sina bästa tips
Vad är skillnaden mellan mardrömmar och nattskräck? Hur kan du som förälder bemöta barnet när det sker? I den här artikeln reder vi ut begreppen och du får handfasta tips och råd på vad du kan göra för förebygga och hjälpa ditt barn att få bättre nattsömn.
Älskar du inte föräldraledigheten? Här är 7 tips!
Älskar du inte föräldraledigheten? Här är 7 tips!
Vissa tycker det är alldeles, alldeles underbart att vara hemma med en liten bebis. Andra tycker det är ensamt och långtråkigt. I appen Plussa hittar du tips och råd kring hur du som förälder kan må så bra som möjligt. Bland annat har Plussa samlat några tips till dig som tycker föräldraledigheten är utmanande.
Föräldraledig i Göteborg? Här kommer tips på aktiviteter
Föräldraledig i Göteborg? Här kommer tips på aktiviteter
Leksaksbibliotek, hälsa på djur och skapa vattenvana med hjälp av babysim. Föräldralediga.se har kartlagt mötesplatser och aktiviteter i Göteborg för föräldralediga och deras barn. Här finns något både för den som vill göra något stillsamt, som gå på babycafé eller utflykt till 4H-gård och för den som vill ha lite mer rörelse som babysim och babyrytmik.
Tips på aktiviteter för föräldralediga med barn som är 4-6 månader
Tips på aktiviteter för föräldralediga med barn som är 4-6 månader
Föräldraledighet är en underbar tid att få spendera med sitt nyfödda barn, men för vissa kan det också vara svårt att veta vad man ska fördriva tiden med mellan blöjbytena. Vilka aktiviteter kan man göra med bebisar som är 4-6 månader gamla? Här är några förslag på aktiviteter som kan vara roliga och utvecklande för både dig och ditt barn.
Barnvagnspromenader i stadsmiljö
Barnvagnspromenader i stadsmiljö
När man lever i en storstad med småbarn så blir ofta promenaderna nära trafikerade gator. Du är knappast ensam om att fundera över hur hälsosamt det egentligen är. Men lösningen är nära. Bli mer medveten om luftföroreningshalten i ditt närområde.
Tidiga graviditetstecken – 20 symtom på att du är gravid
Tidiga graviditetstecken – 20 symtom på att du är gravid
Graviditet är en av de mest spännande, läskiga och livsförändrande upplevelserna en kvinna kan gå igenom. Tidiga graviditetssymtom kan variera från person till person, men det finns några vanliga tecken och symtom som många kvinnor upplever under de första veckorna av graviditeten. Låt oss ta en titt på några av de vanligaste knepiga små tecknen som du kan uppleva.
Måste småbarnsårens viktigaste inköp köpas?
Måste småbarnsårens viktigaste inköp köpas?
Under de första åren under barnens liv händer mycket, de växer snabbt och behoven förändras. Det här innebär ofta nya inköp, till exempel en större barnvagn, en ny bilbarnstol och kanske den första cykeln? En fråga man såklart ställer sig: måste allt köpas?
Babymassage – en mjuk beröring för ditt barn med flera hälsofördelar
Babymassage – en mjuk beröring för ditt barn med flera hälsofördelar
Att ge din baby massage kan vara en underbar upplevelse för både dig och ditt barn. Det är en mjuk och närmande beröring som kan hjälpa till att skapa en stark känslomässig koppling mellan er, samtidigt som det har många hälsofördelar för ditt barn.
Föräldraledig i Stockholm? Här kommer tips på aktiviteter
Föräldraledig i Stockholm? Här kommer tips på aktiviteter
Föräldralediga.se har tittat på mötesplatser och aktiviteter som finns i Stockholm med omnejd för föräldralediga och deras barn. Det finns aktiviteter både den som vill göra något stillsamt som sångstund och för den som vill ha mera rörelser som utflykter. Mycket är gratis eller ges till självkostnadspris, annat kostar per tillfälle eller har terminsavgift. Stockholm erbjuder massor att göra och ställen att besöka.
Långresa med bebis under föräldraledigheten
Långresa med bebis under föräldraledigheten
Föräldraledigheten är här och många funderar på att göra den där långresan man alltid drömt om. För de flesta föräldrar så går barnet alltid först, och det är väl just det föräldraledigheten är till för? Att vi skall lämna hela vårt fokus åt barnet och vår relation. Att skaffa barn är en stor förändring, den förändringen är där oavsett om du är hemma eller på resande fot.
Lär din bebis babytecken!
Lär din bebis babytecken!
När våra barn är små är det vanligt att känna en längtan efter en tid då man kan kommunicera bättre och enklare. Men det finns faktiskt enkla medel för att kunna börja "prata” med din bebis innan språket är på plats. Nämligen med hjälp av Babytecken, eller ”tecken som stöd” som det också kallas.
3 tips på aktiviteter att göra i sommar
3 tips på aktiviteter att göra i sommar
Äntligen har sommaren hittat hit, här finns 3 tips till er som är föräldralediga eller har semester med bebis och yngre barn.
Följ med på en dag med GroGro – färsk mat för barn
Följ med på en dag med GroGro – färsk mat för barn
Har du hört talas om GroGro? Framtidens mat för barn som är färsk och kallpressad. En näringsrik smakbomb som görs på hela ekologiska råvaror. Häng med oss under en sommardag där vi både kommer dela våra bästa GroGro-tips kring färsk mat i värmen och smarriga recept för de minsta.
Vad ska man tänka på inför babysim?
Vad ska man tänka på inför babysim?
Innan man ska gå på babysim för första gången finns det såklart många funderingar kring hur det går till och vad man ska tänka på. Det kan vara mycket att hålla koll på de första gångerna – barn och packning ska manövreras – och mycket information ska tas in. Vi har samlat några värdefulla tips för dig som ska på babysim med din bebis.