Lär din bebis babytecken!

Publicerad: 28 September 2022, 8:57

När våra barn är små är det vanligt att känna en längtan efter en tid då man kan kommunicera bättre och enklare. Men det finns faktiskt enkla medel för att kunna börja "prata” med din bebis innan språket är på plats. Nämligen med hjälp av Babytecken, eller ”tecken som stöd” som det också kallas.

Vad är babytecken?

Babytecken är tecken som används tillsammans med talet, tänk dig teckenspråk och tal samtidigt. Tecknen man använder sig av kommer från traditionella svenska teckenspråket. Genom att använda språk och tecken samtidigt får barnet tre kanaler av språket; genom hörsel, syn och känsla. Barnet får därför en förstärkning av talet och kan därför enklare förstå vad som sägs. Barnet kan också själv uttrycka sig med hjälp av tecken tidigare än dess språk är på plats.

 

Varför ska jag använda babytecken?

Det finns positiva delar för både dig som förälder och din baby. En av de kanske främsta anledningarna är att tidigt ge barnet ett sätt att uttrycka vilja och önskningar innan talet kommit igång. Det blir trevligare för både dig och ditt barn att kunna förstå varann tidigt. Om barnet har ett sätt att uttrycka sig på kan onödig frustration och ilska från barnets(och förälderns) håll också minska.

Ett av de andra stora vinsterna är att man genom babytecken tidigt ger barnet redskap för att bli en bra kommunikatör. Genom att barnet tidigt förstår fördelarna med att kommunicera samlat kommer den att ta med sig denna positiva upplevelse vidare under sin språkutveckling och vara en bättre kommunikatör. Om barnet lär sig teckna kan det även kommunicera när hen möter andra barn och vuxna som också kan teckna.

Du ger även ditt barn en tidig grund för både ord och begrepp och därmed en bra bas för barnets ordförrådsutveckling. Det är ett bra sätt för dig som förälder att stimulera ditt barns språkutveckling och språkinlärning. Det finns även bevis på att det främjar den kognitiva förmågan och emotionella utveckling hos barnet. Då babytecken ökar kommunikationen mellan barn och förälder främjar det också en trygg anknytning.

Babytecken används ofta på förskolan som stöd och kan skapa förutsättningar för ditt barn att få en ännu mer trygg första tid på förskolan.

 

 

När kan vi börja?

Det finns ingen ålder för när man tidigast kan börja med tecken. Men en lämplig tid kan vara när du ser att barnet börjar bli intresserad av vad du gör med dina händer och ni kan få ögonkontakt. Trots att det kan dröja lite innan ditt barn tecknar tillbaka så börjar barnet direkt bygga upp ett ordförråd när det ser dig teckna. Ibland kan det kännas lite menlöst att teckna till en liten baby som bara tittar tillbaka men en dag släpper det och du kommer få massor tillbaka så håll ut om du fortsatt tycker det är roligt och spännande. Försök använda tecken i alla aktiviteter du gör med ditt barn så att det blir en naturlig del i er vardag och ert sätt att kommunicera.

Tecken kommer normalt sätt före talet då det är lättare att använda än att uttala ord med munnen. Barnet slutar ofta att använda tecken när det börjat tala med munnen då det går snabbare och är enklare än att göra tecken.

 

Hur gör man? 

Man börjar genom att teckna samtidigt som man säger ordet och barnet kan se föremålet/saken. Börja med några få tecken kom ihåg att använda dem så ofta som möjligt och använd successivt fler. Välj ut några ord/tecken som ni ofta använder i vardagen och som ditt barn visar intresse för, ett exempel är tecknet/ordet ”lampa”, ”äta”/”amma” eller ”bil”. Tecken/ord för barnets eventuella husdjur eller favoritleksakerna är också ofta bra att börja med. Fundera på vad ditt barn gillar, ofta är det ord/tecken som ditt barn tycker är kul eller vill kommunicera vanligtvis de ord som barnet först kommer att teckna tillbaka. Många barn behöver tid på sig att själva teckna tillbaka, är barnet litet när ni börjar med tecken kan det ibland ta flera månader, men plötsligt släpper det.

Många barn tycker det är väldigt roligt med tecken tillsammans med sång, det är ett bra sätt att introducera tecken i er vardag och ofta kan barn tidigt välja vilken låt de vill sjunga genom tecken (exempelvis ”stjärna för ”blinka lilla stjärna”).

Att teckna under läsning av böcker fungerar också bra. Välj ut böcker med tydliga bilder i starten eller böcker som barnet visar stort intresse för. Teckna de bilder ni ser i böckerna. Att läsa med babytecken främjar både språk och läsning - win win!

 

Här är några enkla tecken som kan vara roliga och hjälpsamma att börja med:

Upptäck nya äventyr med vårt inspirerande nyhetsbrev

Artiklar & Guider

Äventyr för föräldralediga: Barnvagnsvisning på Museet Vrak i Stockholm
Äventyr för föräldralediga: Barnvagnsvisning på Museet Vrak i Stockholm
Ta del av en unik föräldraledig-utflykt med Sandra och Daniel, föräldrar till den charmiga Julian på 7 månader, när de utforskar Museet Vrak i Stockholm. Upplev en fascinerande barnvagnsvisning under ytan och kasta er in i interaktiva VR-äventyr. Glöm inte att förlänga upplevelsen med Vraks barnvagnsvingar, tillgängliga varje måndag mellan 10-12 under våren 2024.
Hur klär du din bebis i vagn på vintern?
Hur klär du din bebis i vagn på vintern?
Vintern är en härlig tid för att vara ute med barn. Men det är viktigt att klä bebisen rätt för att den inte ska bli kall eller svettig. Här är våra bästa tips på hur du klär din bebis i vagn på vintern, beroende på väder och temperatur ute.
Vill du få 1,5 miljoner mindre i livsinkomst än din partner?
Vill du få 1,5 miljoner mindre i livsinkomst än din partner?
Handen på hjärtat, att ha småbarn kostar mer för mammor än för pappor. För vissa kvinnor börjar det redan under graviditeten med den minskning av inkomst som en sjukskrivning innebär. Det fortsätter ofta med att den som är mamma tar större delen av föräldraledigheten, vab och går ner i tid för att få ihop livspusslet.
Här kan du hämta ut babyboxar!
Här kan du hämta ut babyboxar!
Konceptet med babyboxar är genialiskt. Här får man chansen att prova olika artiklar, vissa är helt gratis och för andra behöver du stå för frakt. Många kan man beställa redan innan bebis kommer, andra när ditt barn är fött. Här finns listan på de olika babyboxarna du kan hämta ut.
De första dygnen efter förlossning: En guide för nyblivna mammor
De första dygnen efter förlossning: En guide för nyblivna mammor
Har du precis genomgått en förlossning och nu har du äntligen din bebis i din famn? Stort grattis! De första dygnen efter att ha fött barn är minst sagt omtumlande. Det där lilla knytet som hittills bara funnits i din mage har nu lämnat livmoderns varma rum och från ena dagen till den andra så har du ett litet liv att ta hand om. Det kan kännas både överväldigande och svårt men det är också en tid av stor glädje och kärlek.
Hur hanterar man mardrömmar och nattskräck hos barn? Sömncoachen ger sina bästa tips
Hur hanterar man mardrömmar och nattskräck hos barn? Sömncoachen ger sina bästa tips
Vad är skillnaden mellan mardrömmar och nattskräck? Hur kan du som förälder bemöta barnet när det sker? I den här artikeln reder vi ut begreppen och du får handfasta tips och råd på vad du kan göra för förebygga och hjälpa ditt barn att få bättre nattsömn.
Älskar du inte föräldraledigheten? Här är 7 tips!
Älskar du inte föräldraledigheten? Här är 7 tips!
Vissa tycker det är alldeles, alldeles underbart att vara hemma med en liten bebis. Andra tycker det är ensamt och långtråkigt. I appen Plussa hittar du tips och råd kring hur du som förälder kan må så bra som möjligt. Bland annat har Plussa samlat några tips till dig som tycker föräldraledigheten är utmanande.
Föräldraledig i Göteborg? Här kommer tips på aktiviteter
Föräldraledig i Göteborg? Här kommer tips på aktiviteter
Leksaksbibliotek, hälsa på djur och skapa vattenvana med hjälp av babysim. Föräldralediga.se har kartlagt mötesplatser och aktiviteter i Göteborg för föräldralediga och deras barn. Här finns något både för den som vill göra något stillsamt, som gå på babycafé eller utflykt till 4H-gård och för den som vill ha lite mer rörelse som babysim och babyrytmik.
Tips på aktiviteter för föräldralediga med barn som är 4-6 månader
Tips på aktiviteter för föräldralediga med barn som är 4-6 månader
Föräldraledighet är en underbar tid att få spendera med sitt nyfödda barn, men för vissa kan det också vara svårt att veta vad man ska fördriva tiden med mellan blöjbytena. Vilka aktiviteter kan man göra med bebisar som är 4-6 månader gamla? Här är några förslag på aktiviteter som kan vara roliga och utvecklande för både dig och ditt barn.
Barnvagnspromenader i stadsmiljö
Barnvagnspromenader i stadsmiljö
När man lever i en storstad med småbarn så blir ofta promenaderna nära trafikerade gator. Du är knappast ensam om att fundera över hur hälsosamt det egentligen är. Men lösningen är nära. Bli mer medveten om luftföroreningshalten i ditt närområde.
Tidiga graviditetstecken – 20 symtom på att du är gravid
Tidiga graviditetstecken – 20 symtom på att du är gravid
Graviditet är en av de mest spännande, läskiga och livsförändrande upplevelserna en kvinna kan gå igenom. Tidiga graviditetssymtom kan variera från person till person, men det finns några vanliga tecken och symtom som många kvinnor upplever under de första veckorna av graviditeten. Låt oss ta en titt på några av de vanligaste knepiga små tecknen som du kan uppleva.
Måste småbarnsårens viktigaste inköp köpas?
Måste småbarnsårens viktigaste inköp köpas?
Under de första åren under barnens liv händer mycket, de växer snabbt och behoven förändras. Det här innebär ofta nya inköp, till exempel en större barnvagn, en ny bilbarnstol och kanske den första cykeln? En fråga man såklart ställer sig: måste allt köpas?
Babymassage – en mjuk beröring för ditt barn med flera hälsofördelar
Babymassage – en mjuk beröring för ditt barn med flera hälsofördelar
Att ge din baby massage kan vara en underbar upplevelse för både dig och ditt barn. Det är en mjuk och närmande beröring som kan hjälpa till att skapa en stark känslomässig koppling mellan er, samtidigt som det har många hälsofördelar för ditt barn.
Föräldraledig i Stockholm? Här kommer tips på aktiviteter
Föräldraledig i Stockholm? Här kommer tips på aktiviteter
Föräldralediga.se har tittat på mötesplatser och aktiviteter som finns i Stockholm med omnejd för föräldralediga och deras barn. Det finns aktiviteter både den som vill göra något stillsamt som sångstund och för den som vill ha mera rörelser som utflykter. Mycket är gratis eller ges till självkostnadspris, annat kostar per tillfälle eller har terminsavgift. Stockholm erbjuder massor att göra och ställen att besöka.
Långresa med bebis under föräldraledigheten
Långresa med bebis under föräldraledigheten
Föräldraledigheten är här och många funderar på att göra den där långresan man alltid drömt om. För de flesta föräldrar så går barnet alltid först, och det är väl just det föräldraledigheten är till för? Att vi skall lämna hela vårt fokus åt barnet och vår relation. Att skaffa barn är en stor förändring, den förändringen är där oavsett om du är hemma eller på resande fot.
Lär din bebis babytecken!
Lär din bebis babytecken!
När våra barn är små är det vanligt att känna en längtan efter en tid då man kan kommunicera bättre och enklare. Men det finns faktiskt enkla medel för att kunna börja "prata” med din bebis innan språket är på plats. Nämligen med hjälp av Babytecken, eller ”tecken som stöd” som det också kallas.
3 tips på aktiviteter att göra i sommar
3 tips på aktiviteter att göra i sommar
Äntligen har sommaren hittat hit, här finns 3 tips till er som är föräldralediga eller har semester med bebis och yngre barn.
Följ med på en dag med GroGro – färsk mat för barn
Följ med på en dag med GroGro – färsk mat för barn
Har du hört talas om GroGro? Framtidens mat för barn som är färsk och kallpressad. En näringsrik smakbomb som görs på hela ekologiska råvaror. Häng med oss under en sommardag där vi både kommer dela våra bästa GroGro-tips kring färsk mat i värmen och smarriga recept för de minsta.
Vad ska man tänka på inför babysim?
Vad ska man tänka på inför babysim?
Innan man ska gå på babysim för första gången finns det såklart många funderingar kring hur det går till och vad man ska tänka på. Det kan vara mycket att hålla koll på de första gångerna – barn och packning ska manövreras – och mycket information ska tas in. Vi har samlat några värdefulla tips för dig som ska på babysim med din bebis.