De första dygnen efter förlossning: En guide för nyblivna mammor

Publicerad: 12 April 2024, 13:02

För att göra din första tid som mamma lite enklare så har vi på föräldraledig.se tillsammans med Plume skrivit ihop en artikel; en guide för nyblivna mammor som tar upp vad du kan förvänta dig de första dygnen efter en förlossning och viktiga saker att tänka på.

Kroppen efter förlossningen

När du precis fött barn så går din kropp igenom stora förändringar. Hormoner och känslor är precis överallt och kroppen håller på att återhämta sig från både graviditet och förlossning.

Eftervärkar: Efter förlossningen börjar livmodern dra ihop sig och det kan kännas som värkar eller kraftig mensvärk. En del upplever värkarna väldigt smärtsamma medan andra inte känner särskilt mycket alls. Om du har ont så kan en värmekudde hjälpa dig att lindra smärtan.

Blödning: Oavsett om du föder vaginalt eller med kejsarsnitt så kommer du att blöda efter förlossningen. Detta kallas avslag och kommer från att din livmoder håller på att gå tillbaka till sin tidigare storlek. Avslag är som en kraftig mens och pågår i cirka 6 – 8 veckor. Se till så du har stora förlossningsbindor hemma så du slipper oroa dig för läckage. För att känna dig fräsch under blödningen och efter toalettbesöken kan du använda en intimdusch som skonsamt rengör underlivet på ett smidigt sätt. En räddare i nöden för alla nyförlösta!

Förstoppning: Det kan ta ett tag innan magen kommer igång efter en förlossning. För att undvika förstoppning kan du äta mycket fibrer och se till att dricka mycket vatten. Investera i en bra vattenflaska med sugrör som du kan bära med dig.

Tankar och känslor efter förlossning

Trötthet: Du kommer förmodligen att vara väldigt trött de första dygnen efter förlossningen. Dels på grund av sömnbrist, dels för att din kropp håller på att återställa sig efter graviditet och förlossning. Du behöver låta det ta tid och försöka att vila så mycket du kan.

Oro: Det är helt normalt att känna oro när du precis fött barn. Många upplever tankar som ”Kommer jag verkligen att klara av det här?” och ”Tänk om jag inte gör rätt nu?”. Dessa tankar kommer förhoppningsvis att lätta med tiden men om tankarna blir värre eller du känner mer oro så kan det röra sig om en förlossningsdepression som måste tas på största allvar. Du kan läsa mer om förlossningsdepression och vad du ska göra om du misstänker att du drabbats här: Förlossningsdepression och baby blues.

Hormoner: Dina hormoner kommer att vara i obalans efter förlossningen. Det är ingenting som är konstigt men det är bra att vara medveten om att detta kan ge dig humörsvängningar, ångest och depressiva känslor.

Sömnbrist: Det är vanligt att ha sömnbrist de första dygnen. Det kan bero både på att din bebis vaknar ofta och att du har svårt att sova på grund av omställningen, smärta eller oro.

Bebisens första tid utanför livmodern

En förlossning är inte bara stor för dig som mamma, det är också en omställning för din bebis. I cirka 9 månader har din bebis legat skyddad i din mage och nu är det dags att lära sig om den stora världen utanför. De första dygnen med din bebis är en speciell tid. Ta dig tid att njuta av varje ögonblick, utan stress och press.

Gosa mycket: Det nyfödda barnet har ett oerhört stort behov av närhet. Barnet tycker ofta om att bli buret och när du sjunger eller pratar med det. Närheten, gärna hud mot hud, främjar barnets utveckling och ger trygghet till din bebis. Hud mot hud främjar även anknytningen mellan mamma-bebis (och pappa-bebis för den delen), gör att barnet skriker mindre och stimulerar kvinnans amningshormoner.

Få bebis att ligga bekvämt: När du håller ditt barn hud mot hud ska barnet gärna ligga i ”grodposition”. När barnet ska sova ska det ligga på rygg och inte på mage. Tänk också på att växla läge då och då för att förebygga en sned huvudform eller platt bakhuvud. Var alltid uppmärksam så du inte täcker bebisens ansikte med något och säkerställ fria luftvägar.

Håll koll så bebis kissar: Barnet bör ha kissat inom de två första dygnen efter förlossningen. Ofta så kommer det ganska lite i början men produktioner ökar sedan med tiden. Många blöjor för nyfödda har en våtindikator som gör att blöjan ändrar färg när barnet kissat men tycker du det är svårt att veta om barnet kissat eller inte kan du lägga lite hushållspapper i blöjan eller helt enkelt låta bebisen vara utan blöja en stund. Viktigt att känna till är också att salter från urinen ibland kan visa sig som en orangeröd fläck i blöjan. Det är ingenting farligt men kan misstolkas som blod.

Navelstumpen kommer att trilla av: De första dygnen efter förlossning brukar navelstumpen vara torr och fin. Om bebisens navel är fuktig eller kladdig kan du tvätta en gång om dagen med vatten och torka ordentligt efteråt. Navelstumpen brukar falla av någon gång mellan det 3:e och 10:e dygnet. Det kan då blöda lite grann men det är helt normalt.

Tips för första tiden efter förlossning

Be om hjälp: Var inte rädd för att fråga familj och vänner om hjälp och stöd. Det kan vara hjälp med vardagsbestyr som att tvätta, handla eller laga mat eller att någon kan gosa en stund med din bebis medan du sover eller duschar.

Ta hand om dig: Ät regelbundet, drick mycket vatten, sov när din bebis sover.

Lyssna på kroppen: Din kropp vet vad den behöver så lita på det och följ kroppens rytm.

Njut av att vara mamma! De första dygnen efter förlossningen är en speciell tid. Det är en liten bubbla som är svår, jobbig och fantastisk på samma gång. Sänk alla krav, tänk inte för mycket på vad du ”borde göra”. Njut av att äntligen ha din bebis nära och försök slappna av.

Vill du läsa mer om postpartum och livet som nybliven mamma?

Tips på fler artiklar:

Vanliga förlossningsskador

Ta hand om dig efter förlossningen

Vad behöver jag till min bebis?


Upptäck nya äventyr med vårt inspirerande nyhetsbrev

Artiklar & Guider

Äventyr för föräldralediga: Barnvagnsvisning på Museet Vrak i Stockholm
Äventyr för föräldralediga: Barnvagnsvisning på Museet Vrak i Stockholm
Ta del av en unik föräldraledig-utflykt med Sandra och Daniel, föräldrar till den charmiga Julian på 7 månader, när de utforskar Museet Vrak i Stockholm. Upplev en fascinerande barnvagnsvisning under ytan och kasta er in i interaktiva VR-äventyr. Glöm inte att förlänga upplevelsen med Vraks barnvagnsvingar, tillgängliga varje måndag mellan 10-12 under våren 2024.
Sommarens bästa läsning för barn och deras föräldrar
Sommarens bästa läsning för barn och deras föräldrar
Sommaren är här och det är den perfekta tiden för både avkoppling och äventyr. För många föräldrar kan semester med barn innebära en härlig blandning av lek, sol och – inte minst – läsning. Här kommer några tips på spännande och underhållande böcker att ta med på semestern, samt varför barnboksappar som Lylli är den ultimata lösningen för att göra livet enklare för föräldrar.
Hur klär du din bebis i vagn på vintern?
Hur klär du din bebis i vagn på vintern?
Vintern är en härlig tid för att vara ute med barn. Men det är viktigt att klä bebisen rätt för att den inte ska bli kall eller svettig. Här är våra bästa tips på hur du klär din bebis i vagn på vintern, beroende på väder och temperatur ute.
Vill du få 1,5 miljoner mindre i livsinkomst än din partner?
Vill du få 1,5 miljoner mindre i livsinkomst än din partner?
Handen på hjärtat, att ha småbarn kostar mer för mammor än för pappor. För vissa kvinnor börjar det redan under graviditeten med den minskning av inkomst som en sjukskrivning innebär. Det fortsätter ofta med att den som är mamma tar större delen av föräldraledigheten, vab och går ner i tid för att få ihop livspusslet.
Här kan du hämta ut babyboxar!
Här kan du hämta ut babyboxar!
Konceptet med babyboxar är genialiskt. Här får man chansen att prova olika artiklar, vissa är helt gratis och för andra behöver du stå för frakt. Många kan man beställa redan innan bebis kommer, andra när ditt barn är fött. Här finns listan på de olika babyboxarna du kan hämta ut.
De första dygnen efter förlossning: En guide för nyblivna mammor
De första dygnen efter förlossning: En guide för nyblivna mammor
Har du precis genomgått en förlossning och nu har du äntligen din bebis i din famn? Stort grattis! De första dygnen efter att ha fött barn är minst sagt omtumlande. Det där lilla knytet som hittills bara funnits i din mage har nu lämnat livmoderns varma rum och från ena dagen till den andra så har du ett litet liv att ta hand om. Det kan kännas både överväldigande och svårt men det är också en tid av stor glädje och kärlek.
Hur hanterar man mardrömmar och nattskräck hos barn? Sömncoachen ger sina bästa tips
Hur hanterar man mardrömmar och nattskräck hos barn? Sömncoachen ger sina bästa tips
Vad är skillnaden mellan mardrömmar och nattskräck? Hur kan du som förälder bemöta barnet när det sker? I den här artikeln reder vi ut begreppen och du får handfasta tips och råd på vad du kan göra för förebygga och hjälpa ditt barn att få bättre nattsömn.
Älskar du inte föräldraledigheten? Här är 7 tips!
Älskar du inte föräldraledigheten? Här är 7 tips!
Vissa tycker det är alldeles, alldeles underbart att vara hemma med en liten bebis. Andra tycker det är ensamt och långtråkigt. I appen Plussa hittar du tips och råd kring hur du som förälder kan må så bra som möjligt. Bland annat har Plussa samlat några tips till dig som tycker föräldraledigheten är utmanande.
Föräldraledig i Göteborg? Här kommer tips på aktiviteter
Föräldraledig i Göteborg? Här kommer tips på aktiviteter
Leksaksbibliotek, hälsa på djur och skapa vattenvana med hjälp av babysim. Föräldralediga.se har kartlagt mötesplatser och aktiviteter i Göteborg för föräldralediga och deras barn. Här finns något både för den som vill göra något stillsamt, som gå på babycafé eller utflykt till 4H-gård och för den som vill ha lite mer rörelse som babysim och babyrytmik.
Tips på aktiviteter för föräldralediga med barn som är 4-6 månader
Tips på aktiviteter för föräldralediga med barn som är 4-6 månader
Föräldraledighet är en underbar tid att få spendera med sitt nyfödda barn, men för vissa kan det också vara svårt att veta vad man ska fördriva tiden med mellan blöjbytena. Vilka aktiviteter kan man göra med bebisar som är 4-6 månader gamla? Här är några förslag på aktiviteter som kan vara roliga och utvecklande för både dig och ditt barn.
Barnvagnspromenader i stadsmiljö
Barnvagnspromenader i stadsmiljö
När man lever i en storstad med småbarn så blir ofta promenaderna nära trafikerade gator. Du är knappast ensam om att fundera över hur hälsosamt det egentligen är. Men lösningen är nära. Bli mer medveten om luftföroreningshalten i ditt närområde.
Tidiga graviditetstecken – 20 symtom på att du är gravid
Tidiga graviditetstecken – 20 symtom på att du är gravid
Graviditet är en av de mest spännande, läskiga och livsförändrande upplevelserna en kvinna kan gå igenom. Tidiga graviditetssymtom kan variera från person till person, men det finns några vanliga tecken och symtom som många kvinnor upplever under de första veckorna av graviditeten. Låt oss ta en titt på några av de vanligaste knepiga små tecknen som du kan uppleva.
Måste småbarnsårens viktigaste inköp köpas?
Måste småbarnsårens viktigaste inköp köpas?
Under de första åren under barnens liv händer mycket, de växer snabbt och behoven förändras. Det här innebär ofta nya inköp, till exempel en större barnvagn, en ny bilbarnstol och kanske den första cykeln? En fråga man såklart ställer sig: måste allt köpas?
Babymassage – en mjuk beröring för ditt barn med flera hälsofördelar
Babymassage – en mjuk beröring för ditt barn med flera hälsofördelar
Att ge din baby massage kan vara en underbar upplevelse för både dig och ditt barn. Det är en mjuk och närmande beröring som kan hjälpa till att skapa en stark känslomässig koppling mellan er, samtidigt som det har många hälsofördelar för ditt barn.
Föräldraledig i Stockholm? Här kommer tips på aktiviteter
Föräldraledig i Stockholm? Här kommer tips på aktiviteter
Föräldralediga.se har tittat på mötesplatser och aktiviteter som finns i Stockholm med omnejd för föräldralediga och deras barn. Det finns aktiviteter både den som vill göra något stillsamt som sångstund och för den som vill ha mera rörelser som utflykter. Mycket är gratis eller ges till självkostnadspris, annat kostar per tillfälle eller har terminsavgift. Stockholm erbjuder massor att göra och ställen att besöka.
Långresa med bebis under föräldraledigheten
Långresa med bebis under föräldraledigheten
Föräldraledigheten är här och många funderar på att göra den där långresan man alltid drömt om. För de flesta föräldrar så går barnet alltid först, och det är väl just det föräldraledigheten är till för? Att vi skall lämna hela vårt fokus åt barnet och vår relation. Att skaffa barn är en stor förändring, den förändringen är där oavsett om du är hemma eller på resande fot.
Lär din bebis babytecken!
Lär din bebis babytecken!
När våra barn är små är det vanligt att känna en längtan efter en tid då man kan kommunicera bättre och enklare. Men det finns faktiskt enkla medel för att kunna börja "prata” med din bebis innan språket är på plats. Nämligen med hjälp av Babytecken, eller ”tecken som stöd” som det också kallas.
3 tips på aktiviteter att göra i sommar
3 tips på aktiviteter att göra i sommar
Äntligen har sommaren hittat hit, här finns 3 tips till er som är föräldralediga eller har semester med bebis och yngre barn.
Följ med på en dag med GroGro – färsk mat för barn
Följ med på en dag med GroGro – färsk mat för barn
Har du hört talas om GroGro? Framtidens mat för barn som är färsk och kallpressad. En näringsrik smakbomb som görs på hela ekologiska råvaror. Häng med oss under en sommardag där vi både kommer dela våra bästa GroGro-tips kring färsk mat i värmen och smarriga recept för de minsta.
Vad ska man tänka på inför babysim?
Vad ska man tänka på inför babysim?
Innan man ska gå på babysim för första gången finns det såklart många funderingar kring hur det går till och vad man ska tänka på. Det kan vara mycket att hålla koll på de första gångerna – barn och packning ska manövreras – och mycket information ska tas in. Vi har samlat några värdefulla tips för dig som ska på babysim med din bebis.