Föräldraledig i Göteborg? Här kommer tips på aktiviteter

Publicerad: 18 April 2023, 7:11

Leksaksbibliotek, hälsa på djur och skapa vattenvana med hjälp av babysim. Föräldralediga.se har kartlagt mötesplatser och aktiviteter i Göteborg för föräldralediga och deras barn. Här finns något både för den som vill göra något stillsamt, som gå på babycafé eller utflykt till 4H-gård och för den som vill ha lite mer rörelse som babysim och babyrytmik. I Göteborg finns också ett fantastiskt leksaksbibliotek som man inte får missa, vi beskriver mer om det längre ner i vårt inlägg.

Mötesplatser


Öppna förskolor

Att leka, sjunga och lära känna andra barn och föräldrar är bra och roligt både för föräldrar och barn och det gör man enkelt på någon av Göteborgs öppna förskolor. Vissa har fika till självkostnadspris men majoriteten är helt gratis.

I de allra flesta fall behöver man inte anmäla sig innan, utan du och ditt barn är där precis när det passar under öppettiderna. Många öppna förskolor har också fler aktiviteter hos sig, så som babymassage/spädbarnsmassage, babyrytmik och babycafé.

Pappabarnforum

Pappabarnforum är stadsmissionens mötesplats där alla pappor och deras barn är välkomna. Pappabarnforum finns på tre platser: Biskopsgården, Frölunda torg och Angered. Där kan man umgås, leka och fika. Det är gratis att delta och man behöver inte anmäla sig innan. Läs mer här

Unga föräldrar och deras barn

Att få barn som väldigt ung kan vara speciellt och kan kännas ensamt om man är först i kompiskretsen med att skaffa barn. Kanske studerar du fortfarande och föräldrarna man träffar på öppna förskolan är äldre och har en helt annan livssituation. Då kan en mötesplats för unga föräldrar passa bättre vilket är precis vad stadsmissionens öppna förskola på Drottninggatan 33 är, här kan föräldrar under 23 år som har eller väntar barn, träffa och umgås med andra unga föräldrar och deras barn. Läs mer här

Hur lär man sig att ge babymassage?

Det finns många olika sätt att lära sig att ge babymassage. Du kan bland annat delta i en kurs. Många öppna förskolor, men även andra anläggningar, erbjuder kurser i babymassage, eller spädbarnsmassage som det också kallas. Kolla in vår karta för att se vilken aktör som finns närmast dig. Det går också att läsa en bok om ämnet, eller få hjälp av en erfaren massör eller barnmorska. Oavsett hur du väljer att lära dig, kan babymassage vara en viktig del av din föräldraroll och en härlig upplevelse för både dig och ditt barn.

Leksaksbiblioteket

Detta är nästan för bra för att vara sant. Bli medlem hos leksaksbiblioteket och låna hem leksaker! Att låna leksaker är bra både för ekonomin och miljön, det är dessutom roligt för barnen då det ger omväxling av intryck och stimulans. Leksaksbiblioteket på Slottsskogsgatan 13 är inte bara ett leksaksbibliotek utan även en mötesplats. Ett ställe där det finns möjlighet att leka, pyssla och kanske gå en studiecirkel. Leksaksbiblioteket är också öppna för önskemål och aktivitetsförslag. Gå dit och kom med tips: https://www.leksaksbiblioteket.se/

Träning & Hälsa

Träning 

Vill man komma igång med träning efter graviditeten finns både mammaträning och mammababyträning på olika gym och studios, vill eller kan man inte gå hemifrån finns bra träningstips att ta del av både online (se våra onlineaktiviteter här) och som skriftliga instruktioner.

Babysim 

Babysim är en mysig aktivitet där leken i vattnet också bidrar till barnets fysiska och psykiska utveckling, på ett avslappnat och lekfullt sätt kan ert barn få vattenvana. Det ger trygghet, säkerhet och glädje. Babysim finns på flera ställen och i olika prisklasser i Göteborgsområdet. Läs mer om babysim här

Babymassage

Beröring är för bebisar viktigt och ger välbefinnande. Babymassage kan ge många goda effekter. Det är bland annat avslappnande, kan lindra smärta, stress och spänningar i kroppen, man har sett att det kan lugna en orolig mage, ge bättre sömn och stärka immunförsvaret. Studier har visat att massagen är bra både för bebisen och den förälder som utför massagen, det blir en mysig stund och den lugnande effekten märks på både förälder och barn. Här kan du läsa mer om Babymassage. Här finns en aktör i Göteborg som erbjuder just det.

Utflykter, natur och djurparker

Att vara ute i naturen är härligt och kan bjuda på olika upplevelser som att en vårdag ta en promenad och se naturen vakna till liv, eller en varm sommardag ta med sig en filt och ha picknick i någon park, eller varför inte grilla korv utomhus en höstdag efter att ha gått runt och tittat på djuren på en 4H-gård? Det finns många fina parker, barnens zoo och 4H-gårdar, platser för lek, äventyr och rekreation, det gäller bara att anpassa sig efter årstid och väderlek.

Sång & Musik

Babyrytmik

När fartfyllda medryckande låtar startar brukar det vara svårt att vara stilla, kroppen vill röra sig till musiken. På babyrytmiken får barnet med musik, sång och rörelser en möjlighet att utforska och utveckla sin egen kroppsrörelse. Sången och ramsorna leder både till utveckling av språket och förståelse för berättelserna. Här är en av aktörerna i Göteborg som erbjuder Babyrytmik.

Projektmammakör: Kör för mammor – Härlanda församlingshem

Som föräldraledig kan man ibland sakna arbetskamraterna och kontakten med andra vuxna, man kan längta efter att träffa folk på egen hand, kanske dela något gemensamt projekt eller intresse. För mammor som känner så och tycker om att sjunga har Härlanda församling ”Projektmammakör”, en kör för mammor som har små barn men kommer dit utan sina barn då kören vill öva fokuserat. För att delta behöver man inte vara eller ha varit aktiv i församlingen, det är dessutom gratis att vara med i kören. Här kan du läsa mer.

Tips, stöd och råd 

Tips, stöd och råd 

Föräldraskapet innebär mycket nytt och kan kännas påfrestande. Ibland behöver man stöd, råd och tips 

eller så vill man bara få vara en del av en gemenskap. Råd och stöd kan man finna på olika sätt, ibland kan en grupp på någon öppen förskola vara just det man behöver. ”Föräldrastöd” erbjuds bland annat av öppna förskolan Draken och familjecentralen Bergsjön och Trädet. Öppna förskolan Draken har även riktade tider för regnbågsfamiljer och för familjer med barn som behöver lite extra stöd finns Bräcke diakonis öppna förskola TillLiten. Läs mer om TillLiten här.

Svenska med baby

Föräldrar med barn 0-2 år välkomnas att träffa andra föräldrar och barn för att umgås, lära om varandras kulturer och öva på svenska i Frölunda Kulturhus och Kulturhuset Blå Stället i Angered. Det är gratis och man behöver inte anmäla sig innan. Läs mer här.

Digitala träffar för föräldralediga och småbarnsföräldrar

För nyanlända och etablerade i Sverige med olika bakgrund har Svenska med baby även digitala träffar via Zoom. Föräldrar och deras barn är inbjudna. Huvudtemat är ”föräldrastöd”. Varje träff börjar med att en inbjuden gäst pratar om sitt ämnesområde. Därefter finns det tid för frågor, samtal och diskussion. Att delta i dessa digitala träffar är gratis men man måste anmäla sig innan för att få länken till mötet. Läs mer här.

Upptäck nya äventyr med vårt inspirerande nyhetsbrev

Artiklar & Guider

Äventyr för föräldralediga: Barnvagnsvisning på Museet Vrak i Stockholm
Äventyr för föräldralediga: Barnvagnsvisning på Museet Vrak i Stockholm
Ta del av en unik föräldraledig-utflykt med Sandra och Daniel, föräldrar till den charmiga Julian på 7 månader, när de utforskar Museet Vrak i Stockholm. Upplev en fascinerande barnvagnsvisning under ytan och kasta er in i interaktiva VR-äventyr. Glöm inte att förlänga upplevelsen med Vraks barnvagnsvingar, tillgängliga varje måndag mellan 10-12 under våren 2024.
Sommarens bästa läsning för barn och deras föräldrar
Sommarens bästa läsning för barn och deras föräldrar
Sommaren är här och det är den perfekta tiden för både avkoppling och äventyr. För många föräldrar kan semester med barn innebära en härlig blandning av lek, sol och – inte minst – läsning. Här kommer några tips på spännande och underhållande böcker att ta med på semestern, samt varför barnboksappar som Lylli är den ultimata lösningen för att göra livet enklare för föräldrar.
Hur klär du din bebis i vagn på vintern?
Hur klär du din bebis i vagn på vintern?
Vintern är en härlig tid för att vara ute med barn. Men det är viktigt att klä bebisen rätt för att den inte ska bli kall eller svettig. Här är våra bästa tips på hur du klär din bebis i vagn på vintern, beroende på väder och temperatur ute.
Vill du få 1,5 miljoner mindre i livsinkomst än din partner?
Vill du få 1,5 miljoner mindre i livsinkomst än din partner?
Handen på hjärtat, att ha småbarn kostar mer för mammor än för pappor. För vissa kvinnor börjar det redan under graviditeten med den minskning av inkomst som en sjukskrivning innebär. Det fortsätter ofta med att den som är mamma tar större delen av föräldraledigheten, vab och går ner i tid för att få ihop livspusslet.
Här kan du hämta ut babyboxar!
Här kan du hämta ut babyboxar!
Konceptet med babyboxar är genialiskt. Här får man chansen att prova olika artiklar, vissa är helt gratis och för andra behöver du stå för frakt. Många kan man beställa redan innan bebis kommer, andra när ditt barn är fött. Här finns listan på de olika babyboxarna du kan hämta ut.
De första dygnen efter förlossning: En guide för nyblivna mammor
De första dygnen efter förlossning: En guide för nyblivna mammor
Har du precis genomgått en förlossning och nu har du äntligen din bebis i din famn? Stort grattis! De första dygnen efter att ha fött barn är minst sagt omtumlande. Det där lilla knytet som hittills bara funnits i din mage har nu lämnat livmoderns varma rum och från ena dagen till den andra så har du ett litet liv att ta hand om. Det kan kännas både överväldigande och svårt men det är också en tid av stor glädje och kärlek.
Hur hanterar man mardrömmar och nattskräck hos barn? Sömncoachen ger sina bästa tips
Hur hanterar man mardrömmar och nattskräck hos barn? Sömncoachen ger sina bästa tips
Vad är skillnaden mellan mardrömmar och nattskräck? Hur kan du som förälder bemöta barnet när det sker? I den här artikeln reder vi ut begreppen och du får handfasta tips och råd på vad du kan göra för förebygga och hjälpa ditt barn att få bättre nattsömn.
Älskar du inte föräldraledigheten? Här är 7 tips!
Älskar du inte föräldraledigheten? Här är 7 tips!
Vissa tycker det är alldeles, alldeles underbart att vara hemma med en liten bebis. Andra tycker det är ensamt och långtråkigt. I appen Plussa hittar du tips och råd kring hur du som förälder kan må så bra som möjligt. Bland annat har Plussa samlat några tips till dig som tycker föräldraledigheten är utmanande.
Föräldraledig i Göteborg? Här kommer tips på aktiviteter
Föräldraledig i Göteborg? Här kommer tips på aktiviteter
Leksaksbibliotek, hälsa på djur och skapa vattenvana med hjälp av babysim. Föräldralediga.se har kartlagt mötesplatser och aktiviteter i Göteborg för föräldralediga och deras barn. Här finns något både för den som vill göra något stillsamt, som gå på babycafé eller utflykt till 4H-gård och för den som vill ha lite mer rörelse som babysim och babyrytmik.
Tips på aktiviteter för föräldralediga med barn som är 4-6 månader
Tips på aktiviteter för föräldralediga med barn som är 4-6 månader
Föräldraledighet är en underbar tid att få spendera med sitt nyfödda barn, men för vissa kan det också vara svårt att veta vad man ska fördriva tiden med mellan blöjbytena. Vilka aktiviteter kan man göra med bebisar som är 4-6 månader gamla? Här är några förslag på aktiviteter som kan vara roliga och utvecklande för både dig och ditt barn.
Barnvagnspromenader i stadsmiljö
Barnvagnspromenader i stadsmiljö
När man lever i en storstad med småbarn så blir ofta promenaderna nära trafikerade gator. Du är knappast ensam om att fundera över hur hälsosamt det egentligen är. Men lösningen är nära. Bli mer medveten om luftföroreningshalten i ditt närområde.
Tidiga graviditetstecken – 20 symtom på att du är gravid
Tidiga graviditetstecken – 20 symtom på att du är gravid
Graviditet är en av de mest spännande, läskiga och livsförändrande upplevelserna en kvinna kan gå igenom. Tidiga graviditetssymtom kan variera från person till person, men det finns några vanliga tecken och symtom som många kvinnor upplever under de första veckorna av graviditeten. Låt oss ta en titt på några av de vanligaste knepiga små tecknen som du kan uppleva.
Måste småbarnsårens viktigaste inköp köpas?
Måste småbarnsårens viktigaste inköp köpas?
Under de första åren under barnens liv händer mycket, de växer snabbt och behoven förändras. Det här innebär ofta nya inköp, till exempel en större barnvagn, en ny bilbarnstol och kanske den första cykeln? En fråga man såklart ställer sig: måste allt köpas?
Babymassage – en mjuk beröring för ditt barn med flera hälsofördelar
Babymassage – en mjuk beröring för ditt barn med flera hälsofördelar
Att ge din baby massage kan vara en underbar upplevelse för både dig och ditt barn. Det är en mjuk och närmande beröring som kan hjälpa till att skapa en stark känslomässig koppling mellan er, samtidigt som det har många hälsofördelar för ditt barn.
Föräldraledig i Stockholm? Här kommer tips på aktiviteter
Föräldraledig i Stockholm? Här kommer tips på aktiviteter
Föräldralediga.se har tittat på mötesplatser och aktiviteter som finns i Stockholm med omnejd för föräldralediga och deras barn. Det finns aktiviteter både den som vill göra något stillsamt som sångstund och för den som vill ha mera rörelser som utflykter. Mycket är gratis eller ges till självkostnadspris, annat kostar per tillfälle eller har terminsavgift. Stockholm erbjuder massor att göra och ställen att besöka.
Långresa med bebis under föräldraledigheten
Långresa med bebis under föräldraledigheten
Föräldraledigheten är här och många funderar på att göra den där långresan man alltid drömt om. För de flesta föräldrar så går barnet alltid först, och det är väl just det föräldraledigheten är till för? Att vi skall lämna hela vårt fokus åt barnet och vår relation. Att skaffa barn är en stor förändring, den förändringen är där oavsett om du är hemma eller på resande fot.
Lär din bebis babytecken!
Lär din bebis babytecken!
När våra barn är små är det vanligt att känna en längtan efter en tid då man kan kommunicera bättre och enklare. Men det finns faktiskt enkla medel för att kunna börja "prata” med din bebis innan språket är på plats. Nämligen med hjälp av Babytecken, eller ”tecken som stöd” som det också kallas.
3 tips på aktiviteter att göra i sommar
3 tips på aktiviteter att göra i sommar
Äntligen har sommaren hittat hit, här finns 3 tips till er som är föräldralediga eller har semester med bebis och yngre barn.
Följ med på en dag med GroGro – färsk mat för barn
Följ med på en dag med GroGro – färsk mat för barn
Har du hört talas om GroGro? Framtidens mat för barn som är färsk och kallpressad. En näringsrik smakbomb som görs på hela ekologiska råvaror. Häng med oss under en sommardag där vi både kommer dela våra bästa GroGro-tips kring färsk mat i värmen och smarriga recept för de minsta.
Vad ska man tänka på inför babysim?
Vad ska man tänka på inför babysim?
Innan man ska gå på babysim för första gången finns det såklart många funderingar kring hur det går till och vad man ska tänka på. Det kan vara mycket att hålla koll på de första gångerna – barn och packning ska manövreras – och mycket information ska tas in. Vi har samlat några värdefulla tips för dig som ska på babysim med din bebis.