Föräldraledig i Stockholm? Här kommer tips på aktiviteter

Publicerad: 26 Maj 2023, 12:52

Föräldralediga.se har tittat på mötesplatser och aktiviteter som finns i Stockholm med omnejd för föräldralediga och deras barn. Det finns aktiviteter både den som vill göra något stillsamt som sångstund och för den som vill ha mera rörelser som utflykter. Mycket är gratis eller ges till självkostnadspris, annat kostar per tillfälle eller har terminsavgift. Stockholm erbjuder massor att göra och ställen att besöka, mer än vad vi kan ta upp i denna korta artikel men ta gärna del av och bli inspirerad här för att sen även kolla in vår aktivitetskarta där du hittar mängder av aktiviteter för föräldralediga i närheten av dig.

Mötesplatser


Öppen förskola

Att leka, sjunga och lära känna andra barn och föräldrar är bra och roligt både för föräldrar och barn och det gör man enkelt på någon av Stockholms öppna förskolor. En del öppna förskolor har egna små fik medan andra har värma-mat-möjlighet, någon öppen förskola har gemensam promenad och kurser i babymassage. Och på någon annan öppen förskola har man sångstund eller babyrytmik. Följ länken på respektive plats till den öppna förskola som du är intresserad av för att se exakt vad de erbjuder och när. I de allra flesta fall behöver man inte anmäla sig innan utan du och ditt barn är där precis när det passar under öppettiderna.

Du hittar många av de öppna förskolorna på vår aktivitetskarta.

Leksaksbibliotek

Ett leksaksbibliotek är på gång och är tänkt att öppna i Stockholm under hösten 2023. Att kunna låna hem leksaker är inte bara bra för ekonomin och miljön utan det är dessutom roligt då det ger omväxling och möjlighet till att upptäcka vad för typ av leksaker just ditt barn gillar. Förutom leksaker är det också tänkt att man ska kunna få låna saker inför kalas och liknande tillställningar. Håll utkik på deras hemsida och facebook för mer info.

https://www.leksaksbiblioteket-sthlm.se/

https://www.facebook.com/leksaksbiblioteketstockholm/

Träning & Hälsa

På vår aktivitetskarta finns många ställen där man kan träna som föräldraledig i Stocksholm utmärkta, såsom barnvagnsträning eller mammaträning. 

Träning 

Vill man komma igång med träning efter graviditeten finns både mammaträning och mammababyträning på olika gym och studios, om man inte vill eller kan gå hemifrån finns inspiration och bra träningstips att ta del av online.

Babysim 

Babysim är en mysig aktivitet där leken i vattnet också bidrar till barnets fysiska och psykiska utveckling, på ett avslappnat och lekfullt sätt vänjs barnet med att vara i vattnet. Det ger trygghet, säkerhet och glädje. Babysimkurser finns på flera ställen och i olika prisklasser. Vi har även skrivit en artikel om babysim som du kan läsa här.

Babymassage

Beröring är viktigt och ger välbefinnande. Babymassage kan ge många goda effekter, det är avslappnande, kan lindra smärta, stress och spänningar i kroppen, man har sett att det kan lugna en orolig mage, ge bättre sömn och stärka immunförsvaret. Studier har visat att massagen är bra både för bebisen och för den förälder som utför massagen, det blir en mysig stund och den lugnande effekten märks på båda. Vi har även skrivit en artikel om babymassage och dess fördelar som du kan läsa här.

Tips, stöd och råd 

Föräldraskapet innebär så mycket nytt och ibland behöver man stöd, råd och tips, eller så vill man bara vara en del av en gemenskap. Råd och stöd kan man finna och få på olika sätt, ofta erbjuder din BVC stöd men flera öppna förskolor har också olika former av stödgrupper.

Unga föräldrar och deras barn

Att få barn som väldigt ung kan vara speciellt och kännas ensamt, kanske är du först i kompiskretsen med att få barn och föräldrarna man träffar på öppna förskolan är äldre och har en helt annan livssituation. Då kan Stadsmissionens ”Mötesplats för unga föräldrar” passa då de vänder sig till föräldrar under 23 år. De finns på Unga Station Söder på Fatburs Brunnsgata 23. Där träffas man, de ger stöd i olika situationer och ekonomisk rådgivning, man gör utflykter och har öppen förskola.

Tel: 08 684 233 58

Mejladress: ungastationsoder@stadsmissionen.se

Instagram: ungastationsoderof

Mer info finns på deras hemsidor:

https://www.stadsmissionen.se/vad-vi-gor/barn-och-unga/unga-station-alltid-pa-barnens-och-de-ungas-sida/aktuellt-unga-foraldrar

https://www.stadsmissionen.se/vad-vi-gor/barn-och-unga/unga-station-soder

Pappaträffar, Svenska med baby

För småbarnspappor som är nyanlända, utlandsfödda eller födda i Sverige att tillsammans med sina barn träffa andra barn och pappor, leka, fika och träna på svenska. Pappaträffarna med Svenska med baby finns i Järfälla, Skärholmen, Fisksätra, Blackeberg och Medborgarplatsen. Det är helt gratis att delta och ingen föranmälan behövs.

https://svenskamedbaby.se/pappatraffar/

Bufff

När någon hamnar hos polisen, i häktet eller i fängelse kan övriga i familjen behöva stöd.

Riktigt små barn förstår inte men kanske känner av och påverkas av de runt omkring barnet, större barn kan bli stressade och rädda. Bufff är en politisk och religiöst obunden barnrättsorganisation finns för alla familjemedlemmar och ger stöd till barn när förälder eller familjemedlem blivit frihetsberövade. De som jobbar på bufff är utbildade inom socionomi, beteendevetenskap, pedagogik, vård och behandling, flera har dessutom själva erfarenhet av att ha vuxit upp med att någon vuxen suttit i fängelse.

https://bufff.se/stockholm/

Utflykter, natur och djurparker

Stockholm är en storstad med bilar, buller och stress men här finns också många härliga grönområden att promenera och leka i eller bara njuta av att vara tillsammans med sitt barn, som Stora Blecktornsparken, Vasaparkens parklek och Rålambshovs parklek. Har man bärsele kanske man vill ge sig iväg ut i annan lite mer krävande terräng och då kan man ta sig till Tyresta naturreservat och grilla medhavd korv i någon av de iordningställda eldstäderna som finns vid rastplatserna. Eller varför inte göra en utflykt till något annat naturreservat som Flaten, Östra Järvafältens naturreservat och Paradiset i Huddinge kommun. Friluftsgården Lida är också ett populärt utflyktsmål.

Vill man se djur kan man besöka en 4H-gård. Förutom djur har vissa 4H-gårdar även andra aktiviteter. Det finns flera 4H-gårdar i Stockholmsområdet, bland annat Hågelby i Botkyrka, Eolhälls 4H-gård i Axelsberg och Akallas 4H-gård. Vill man hellre vara kvar i stan är Skansen ett härligt andningshål som bjuder på både djur, natur och kulturhistoria.

Har man möjlighet kan man passa på att ta sig dit genom en båttur med Djurgårdsfärjan. Vill man se växter och fjärilar passar Bergianska trädgården och fjärilshuset bra.

Stora Blecktornsparken

https://parker.stockholm/hitta-lekplatser-parklekar-plaskdammar/parklek/parkleken-stora-blecktornsparken/

Vasaparkens parklek

https://parker.stockholm/hitta-lekplatser-parklekar-plaskdammar/parklek/vasaparkens-parklek/

Rålambshovs parklek

https://parker.stockholm/hitta-lekplatser-parklekar-plaskdammar/parklek/ralambshovsparkens-parklek/

Tyresta naturreservat 

https://www.sverigesnationalparker.se/park/tyresta-nationalpark/

FLATEN

https://parker.stockholm/naturreservat/flaten/

Östra Järvafältens 

https://www.sollentuna.se/bygga-bo--miljo/naturvard/naturreservat/ostra-jarvafaltets-naturreservat/

Paradiset, Huddinge Kommun

https://www.lansstyrelsen.se/stockholm/besoksmal/naturreservat/paradiset.html

Friluftsgården Lida

https://lida.se/

Akalla 4H-gård

https://www.4h.se/akalla/

Hågelby,Botkyrka

https://www.4h.se/hagelby/

Eolhälls 4H-gård 

https://www.4h.se/eolshall/

Skansen 

https://skansen.se/

Djurgårdsfärjan

https://www.djurgardensfarjetrafik.se/tidtabeller/

Bergianska trädgården 

https://www.bergianska.se/

Fjärilshuset

https://www.fjarilshuset.se/

Upptäck nya äventyr med vårt inspirerande nyhetsbrev

Artiklar & Guider

Äventyr för föräldralediga: Barnvagnsvisning på Museet Vrak i Stockholm
Äventyr för föräldralediga: Barnvagnsvisning på Museet Vrak i Stockholm
Ta del av en unik föräldraledig-utflykt med Sandra och Daniel, föräldrar till den charmiga Julian på 7 månader, när de utforskar Museet Vrak i Stockholm. Upplev en fascinerande barnvagnsvisning under ytan och kasta er in i interaktiva VR-äventyr. Glöm inte att förlänga upplevelsen med Vraks barnvagnsvingar, tillgängliga varje måndag mellan 10-12 under våren 2024.
Sommarens bästa läsning för barn och deras föräldrar
Sommarens bästa läsning för barn och deras föräldrar
Sommaren är här och det är den perfekta tiden för både avkoppling och äventyr. För många föräldrar kan semester med barn innebära en härlig blandning av lek, sol och – inte minst – läsning. Här kommer några tips på spännande och underhållande böcker att ta med på semestern, samt varför barnboksappar som Lylli är den ultimata lösningen för att göra livet enklare för föräldrar.
Hur klär du din bebis i vagn på vintern?
Hur klär du din bebis i vagn på vintern?
Vintern är en härlig tid för att vara ute med barn. Men det är viktigt att klä bebisen rätt för att den inte ska bli kall eller svettig. Här är våra bästa tips på hur du klär din bebis i vagn på vintern, beroende på väder och temperatur ute.
Vill du få 1,5 miljoner mindre i livsinkomst än din partner?
Vill du få 1,5 miljoner mindre i livsinkomst än din partner?
Handen på hjärtat, att ha småbarn kostar mer för mammor än för pappor. För vissa kvinnor börjar det redan under graviditeten med den minskning av inkomst som en sjukskrivning innebär. Det fortsätter ofta med att den som är mamma tar större delen av föräldraledigheten, vab och går ner i tid för att få ihop livspusslet.
Här kan du hämta ut babyboxar!
Här kan du hämta ut babyboxar!
Konceptet med babyboxar är genialiskt. Här får man chansen att prova olika artiklar, vissa är helt gratis och för andra behöver du stå för frakt. Många kan man beställa redan innan bebis kommer, andra när ditt barn är fött. Här finns listan på de olika babyboxarna du kan hämta ut.
De första dygnen efter förlossning: En guide för nyblivna mammor
De första dygnen efter förlossning: En guide för nyblivna mammor
Har du precis genomgått en förlossning och nu har du äntligen din bebis i din famn? Stort grattis! De första dygnen efter att ha fött barn är minst sagt omtumlande. Det där lilla knytet som hittills bara funnits i din mage har nu lämnat livmoderns varma rum och från ena dagen till den andra så har du ett litet liv att ta hand om. Det kan kännas både överväldigande och svårt men det är också en tid av stor glädje och kärlek.
Hur hanterar man mardrömmar och nattskräck hos barn? Sömncoachen ger sina bästa tips
Hur hanterar man mardrömmar och nattskräck hos barn? Sömncoachen ger sina bästa tips
Vad är skillnaden mellan mardrömmar och nattskräck? Hur kan du som förälder bemöta barnet när det sker? I den här artikeln reder vi ut begreppen och du får handfasta tips och råd på vad du kan göra för förebygga och hjälpa ditt barn att få bättre nattsömn.
Älskar du inte föräldraledigheten? Här är 7 tips!
Älskar du inte föräldraledigheten? Här är 7 tips!
Vissa tycker det är alldeles, alldeles underbart att vara hemma med en liten bebis. Andra tycker det är ensamt och långtråkigt. I appen Plussa hittar du tips och råd kring hur du som förälder kan må så bra som möjligt. Bland annat har Plussa samlat några tips till dig som tycker föräldraledigheten är utmanande.
Föräldraledig i Göteborg? Här kommer tips på aktiviteter
Föräldraledig i Göteborg? Här kommer tips på aktiviteter
Leksaksbibliotek, hälsa på djur och skapa vattenvana med hjälp av babysim. Föräldralediga.se har kartlagt mötesplatser och aktiviteter i Göteborg för föräldralediga och deras barn. Här finns något både för den som vill göra något stillsamt, som gå på babycafé eller utflykt till 4H-gård och för den som vill ha lite mer rörelse som babysim och babyrytmik.
Tips på aktiviteter för föräldralediga med barn som är 4-6 månader
Tips på aktiviteter för föräldralediga med barn som är 4-6 månader
Föräldraledighet är en underbar tid att få spendera med sitt nyfödda barn, men för vissa kan det också vara svårt att veta vad man ska fördriva tiden med mellan blöjbytena. Vilka aktiviteter kan man göra med bebisar som är 4-6 månader gamla? Här är några förslag på aktiviteter som kan vara roliga och utvecklande för både dig och ditt barn.
Barnvagnspromenader i stadsmiljö
Barnvagnspromenader i stadsmiljö
När man lever i en storstad med småbarn så blir ofta promenaderna nära trafikerade gator. Du är knappast ensam om att fundera över hur hälsosamt det egentligen är. Men lösningen är nära. Bli mer medveten om luftföroreningshalten i ditt närområde.
Tidiga graviditetstecken – 20 symtom på att du är gravid
Tidiga graviditetstecken – 20 symtom på att du är gravid
Graviditet är en av de mest spännande, läskiga och livsförändrande upplevelserna en kvinna kan gå igenom. Tidiga graviditetssymtom kan variera från person till person, men det finns några vanliga tecken och symtom som många kvinnor upplever under de första veckorna av graviditeten. Låt oss ta en titt på några av de vanligaste knepiga små tecknen som du kan uppleva.
Måste småbarnsårens viktigaste inköp köpas?
Måste småbarnsårens viktigaste inköp köpas?
Under de första åren under barnens liv händer mycket, de växer snabbt och behoven förändras. Det här innebär ofta nya inköp, till exempel en större barnvagn, en ny bilbarnstol och kanske den första cykeln? En fråga man såklart ställer sig: måste allt köpas?
Babymassage – en mjuk beröring för ditt barn med flera hälsofördelar
Babymassage – en mjuk beröring för ditt barn med flera hälsofördelar
Att ge din baby massage kan vara en underbar upplevelse för både dig och ditt barn. Det är en mjuk och närmande beröring som kan hjälpa till att skapa en stark känslomässig koppling mellan er, samtidigt som det har många hälsofördelar för ditt barn.
Föräldraledig i Stockholm? Här kommer tips på aktiviteter
Föräldraledig i Stockholm? Här kommer tips på aktiviteter
Föräldralediga.se har tittat på mötesplatser och aktiviteter som finns i Stockholm med omnejd för föräldralediga och deras barn. Det finns aktiviteter både den som vill göra något stillsamt som sångstund och för den som vill ha mera rörelser som utflykter. Mycket är gratis eller ges till självkostnadspris, annat kostar per tillfälle eller har terminsavgift. Stockholm erbjuder massor att göra och ställen att besöka.
Långresa med bebis under föräldraledigheten
Långresa med bebis under föräldraledigheten
Föräldraledigheten är här och många funderar på att göra den där långresan man alltid drömt om. För de flesta föräldrar så går barnet alltid först, och det är väl just det föräldraledigheten är till för? Att vi skall lämna hela vårt fokus åt barnet och vår relation. Att skaffa barn är en stor förändring, den förändringen är där oavsett om du är hemma eller på resande fot.
Lär din bebis babytecken!
Lär din bebis babytecken!
När våra barn är små är det vanligt att känna en längtan efter en tid då man kan kommunicera bättre och enklare. Men det finns faktiskt enkla medel för att kunna börja "prata” med din bebis innan språket är på plats. Nämligen med hjälp av Babytecken, eller ”tecken som stöd” som det också kallas.
3 tips på aktiviteter att göra i sommar
3 tips på aktiviteter att göra i sommar
Äntligen har sommaren hittat hit, här finns 3 tips till er som är föräldralediga eller har semester med bebis och yngre barn.
Följ med på en dag med GroGro – färsk mat för barn
Följ med på en dag med GroGro – färsk mat för barn
Har du hört talas om GroGro? Framtidens mat för barn som är färsk och kallpressad. En näringsrik smakbomb som görs på hela ekologiska råvaror. Häng med oss under en sommardag där vi både kommer dela våra bästa GroGro-tips kring färsk mat i värmen och smarriga recept för de minsta.
Vad ska man tänka på inför babysim?
Vad ska man tänka på inför babysim?
Innan man ska gå på babysim för första gången finns det såklart många funderingar kring hur det går till och vad man ska tänka på. Det kan vara mycket att hålla koll på de första gångerna – barn och packning ska manövreras – och mycket information ska tas in. Vi har samlat några värdefulla tips för dig som ska på babysim med din bebis.