Sponsrat innehåll

Äventyr för föräldralediga: Barnvagnsvisning på Museet Vrak i Stockholm

Publicerad: 7 Mars 2024, 14:44

Upplev Vraks barnvagnsvisningar varje måndag mellan 10-12

Museet Vrak i Stockholm tar med besökaren på ett äventyr under vattnet och kan ses som lite av ett systermuseum till mer namnkunniga Vasamuseet som ligger ett svagt stenkast bort. En dimmig tisdagsförmiddag hänger föräldralediga.se på låset och beger oss ner i djupet. Till att börja med ska det sägas att museet faktiskt erbjuder barnvagnsvisningar på måndagar, då extrautrustas den mjuka mattan på utställningen om det legendariska svenska vraket Levande Man med gosedjur – som gjort för krypande bebisar att utforska samtidigt som alla föräldrar kan läsa mer om skeppet som mötte sitt öde för snart 400 år sedan.

Läs mer om barnvagnsvisningen på Vraks hemsida


Barnvänligt och funktionellt för föräldrar

Museet är väldigt barnvagnsvänligt och erbjuder både skötrum och gratis förvaringsskåp. Dessutom är utställningarna luftiga och lätta att manövrera sig fram genom, även med barnvagn. Markplanet dedikeras nästan uteslutande åt utställningen som nämns ovan men vill man snabbt komma i rätt humör kan man med fördel börja sitt besök genom att kika in i den lite speciella filmsal som Vrak huserar. På väggar och tak projiceras en film där man får en liten mjukstart i museets röda tråd – Östersjöns bråddjup. Har man en bebis med sig kan nog ljudvolymen vara i högsta laget, men annars är det en ganska pampig upplevelse att låta sig omslutas av både ljud och film.

Om Mackverket

Kurrar det i magen finns på markplan också en för ändamålet perfekt restaurang – Mackverket – som serverar finfina stekta surdegsmackor. Veckans soppa ingår för den som köper en macka och den som hellre fikar eller intar mer vuxenorienterad dryck kan göra just det också. Barnstolar finns för den som tar med sig lite större barn. Den som besöker Mackverket får övrigt en rabatt på 20% om man gör det under just barnvagnsvisningen på måndagar.

Stärkta av en tidig lunch tar vi hissen upp till museets övre plan. Här finns en utställning som i synnerhet kanske tilltalar lite äldre barn. I Uppdraget får man nämligen uppleva hur det är att arbeta som marinarkeolog. Med hjälp av VR-glasögon genomförs ett dyk på ett vrak och man får även lära sig mer om hur fynd dateras. Det är interaktivt, tjusigt och kanske allra lämpligast för den med barnasinnet kvar eller barn från och med tidig skolålder.

Utställningen

Den som rullar barnvagn med något smått i kommer då kanske mer att uppskatta utställningen Det Delade Havet där man i en rad sammanlänkade rum får förkovra sig i allt från en stenålderslämning under vatten till diverse vrakfynd som vart och ett tjusigt berättar om diverse perioder kring Östersjöns ofta oroliga historia. Här får vi till exempel lära oss om 1700-talets handelsskepp Vrouw Maria som fraktade diverse lyxartiklar till det ryska hovet när hon går på grund och slutligen sjunker.

Ett par timmar kan man utan tvekan räkna med att ett besök på Vrak tar i anspråk. Den som har mer leksugna krabater med sig kan nog addera lite extra tid till besöket. 185 kronor kostar inträdet och barn upp till och med 18 år upplever livet under ytan gratis. För drygt dubbla slanten köper man sig istället ett årskort och då ingår dessutom besök på Vasamuseet.

Missa inte museibutiken

Föräldralediga som besöker Vrak får inte missa museibutiken! Här ligger fokus på hållbart producerade produkter där ni hittar allt från gosiga mjukisdjur i ekologisk bomull till träleksaker från Plan Toys, med omsorg om naturen och människor. Föräldrar kan njuta av coffee-table-böcker om spännande skeppsbrott eller välja bland handgjorda ekologiska tvålar och andra föremål som bär på en spännande historia. Besöket i museibutiken är både en shoppingupplevelse och en möjlighet att lära dig mer om vårt gemensamma kulturarv som döljer sig under havets yta.

Läs mer om barnvagnsvisningen på Vraks hemsida

Fotograf: Birgit Walsh

Upptäck nya äventyr med vårt inspirerande nyhetsbrev

Artiklar & Guider

Äventyr för föräldralediga: Barnvagnsvisning på Museet Vrak i Stockholm
Äventyr för föräldralediga: Barnvagnsvisning på Museet Vrak i Stockholm
Ta del av en unik föräldraledig-utflykt med Sandra och Daniel, föräldrar till den charmiga Julian på 7 månader, när de utforskar Museet Vrak i Stockholm. Upplev en fascinerande barnvagnsvisning under ytan och kasta er in i interaktiva VR-äventyr. Glöm inte att förlänga upplevelsen med Vraks barnvagnsvingar, tillgängliga varje måndag mellan 10-12 under våren 2024.
Sommarens bästa läsning för barn och deras föräldrar
Sommarens bästa läsning för barn och deras föräldrar
Sommaren är här och det är den perfekta tiden för både avkoppling och äventyr. För många föräldrar kan semester med barn innebära en härlig blandning av lek, sol och – inte minst – läsning. Här kommer några tips på spännande och underhållande böcker att ta med på semestern, samt varför barnboksappar som Lylli är den ultimata lösningen för att göra livet enklare för föräldrar.
Hur klär du din bebis i vagn på vintern?
Hur klär du din bebis i vagn på vintern?
Vintern är en härlig tid för att vara ute med barn. Men det är viktigt att klä bebisen rätt för att den inte ska bli kall eller svettig. Här är våra bästa tips på hur du klär din bebis i vagn på vintern, beroende på väder och temperatur ute.
Vill du få 1,5 miljoner mindre i livsinkomst än din partner?
Vill du få 1,5 miljoner mindre i livsinkomst än din partner?
Handen på hjärtat, att ha småbarn kostar mer för mammor än för pappor. För vissa kvinnor börjar det redan under graviditeten med den minskning av inkomst som en sjukskrivning innebär. Det fortsätter ofta med att den som är mamma tar större delen av föräldraledigheten, vab och går ner i tid för att få ihop livspusslet.
Här kan du hämta ut babyboxar!
Här kan du hämta ut babyboxar!
Konceptet med babyboxar är genialiskt. Här får man chansen att prova olika artiklar, vissa är helt gratis och för andra behöver du stå för frakt. Många kan man beställa redan innan bebis kommer, andra när ditt barn är fött. Här finns listan på de olika babyboxarna du kan hämta ut.
De första dygnen efter förlossning: En guide för nyblivna mammor
De första dygnen efter förlossning: En guide för nyblivna mammor
Har du precis genomgått en förlossning och nu har du äntligen din bebis i din famn? Stort grattis! De första dygnen efter att ha fött barn är minst sagt omtumlande. Det där lilla knytet som hittills bara funnits i din mage har nu lämnat livmoderns varma rum och från ena dagen till den andra så har du ett litet liv att ta hand om. Det kan kännas både överväldigande och svårt men det är också en tid av stor glädje och kärlek.
Hur hanterar man mardrömmar och nattskräck hos barn? Sömncoachen ger sina bästa tips
Hur hanterar man mardrömmar och nattskräck hos barn? Sömncoachen ger sina bästa tips
Vad är skillnaden mellan mardrömmar och nattskräck? Hur kan du som förälder bemöta barnet när det sker? I den här artikeln reder vi ut begreppen och du får handfasta tips och råd på vad du kan göra för förebygga och hjälpa ditt barn att få bättre nattsömn.
Älskar du inte föräldraledigheten? Här är 7 tips!
Älskar du inte föräldraledigheten? Här är 7 tips!
Vissa tycker det är alldeles, alldeles underbart att vara hemma med en liten bebis. Andra tycker det är ensamt och långtråkigt. I appen Plussa hittar du tips och råd kring hur du som förälder kan må så bra som möjligt. Bland annat har Plussa samlat några tips till dig som tycker föräldraledigheten är utmanande.
Föräldraledig i Göteborg? Här kommer tips på aktiviteter
Föräldraledig i Göteborg? Här kommer tips på aktiviteter
Leksaksbibliotek, hälsa på djur och skapa vattenvana med hjälp av babysim. Föräldralediga.se har kartlagt mötesplatser och aktiviteter i Göteborg för föräldralediga och deras barn. Här finns något både för den som vill göra något stillsamt, som gå på babycafé eller utflykt till 4H-gård och för den som vill ha lite mer rörelse som babysim och babyrytmik.
Tips på aktiviteter för föräldralediga med barn som är 4-6 månader
Tips på aktiviteter för föräldralediga med barn som är 4-6 månader
Föräldraledighet är en underbar tid att få spendera med sitt nyfödda barn, men för vissa kan det också vara svårt att veta vad man ska fördriva tiden med mellan blöjbytena. Vilka aktiviteter kan man göra med bebisar som är 4-6 månader gamla? Här är några förslag på aktiviteter som kan vara roliga och utvecklande för både dig och ditt barn.
Barnvagnspromenader i stadsmiljö
Barnvagnspromenader i stadsmiljö
När man lever i en storstad med småbarn så blir ofta promenaderna nära trafikerade gator. Du är knappast ensam om att fundera över hur hälsosamt det egentligen är. Men lösningen är nära. Bli mer medveten om luftföroreningshalten i ditt närområde.
Tidiga graviditetstecken – 20 symtom på att du är gravid
Tidiga graviditetstecken – 20 symtom på att du är gravid
Graviditet är en av de mest spännande, läskiga och livsförändrande upplevelserna en kvinna kan gå igenom. Tidiga graviditetssymtom kan variera från person till person, men det finns några vanliga tecken och symtom som många kvinnor upplever under de första veckorna av graviditeten. Låt oss ta en titt på några av de vanligaste knepiga små tecknen som du kan uppleva.
Måste småbarnsårens viktigaste inköp köpas?
Måste småbarnsårens viktigaste inköp köpas?
Under de första åren under barnens liv händer mycket, de växer snabbt och behoven förändras. Det här innebär ofta nya inköp, till exempel en större barnvagn, en ny bilbarnstol och kanske den första cykeln? En fråga man såklart ställer sig: måste allt köpas?
Babymassage – en mjuk beröring för ditt barn med flera hälsofördelar
Babymassage – en mjuk beröring för ditt barn med flera hälsofördelar
Att ge din baby massage kan vara en underbar upplevelse för både dig och ditt barn. Det är en mjuk och närmande beröring som kan hjälpa till att skapa en stark känslomässig koppling mellan er, samtidigt som det har många hälsofördelar för ditt barn.
Föräldraledig i Stockholm? Här kommer tips på aktiviteter
Föräldraledig i Stockholm? Här kommer tips på aktiviteter
Föräldralediga.se har tittat på mötesplatser och aktiviteter som finns i Stockholm med omnejd för föräldralediga och deras barn. Det finns aktiviteter både den som vill göra något stillsamt som sångstund och för den som vill ha mera rörelser som utflykter. Mycket är gratis eller ges till självkostnadspris, annat kostar per tillfälle eller har terminsavgift. Stockholm erbjuder massor att göra och ställen att besöka.
Långresa med bebis under föräldraledigheten
Långresa med bebis under föräldraledigheten
Föräldraledigheten är här och många funderar på att göra den där långresan man alltid drömt om. För de flesta föräldrar så går barnet alltid först, och det är väl just det föräldraledigheten är till för? Att vi skall lämna hela vårt fokus åt barnet och vår relation. Att skaffa barn är en stor förändring, den förändringen är där oavsett om du är hemma eller på resande fot.
Lär din bebis babytecken!
Lär din bebis babytecken!
När våra barn är små är det vanligt att känna en längtan efter en tid då man kan kommunicera bättre och enklare. Men det finns faktiskt enkla medel för att kunna börja "prata” med din bebis innan språket är på plats. Nämligen med hjälp av Babytecken, eller ”tecken som stöd” som det också kallas.
3 tips på aktiviteter att göra i sommar
3 tips på aktiviteter att göra i sommar
Äntligen har sommaren hittat hit, här finns 3 tips till er som är föräldralediga eller har semester med bebis och yngre barn.
Följ med på en dag med GroGro – färsk mat för barn
Följ med på en dag med GroGro – färsk mat för barn
Har du hört talas om GroGro? Framtidens mat för barn som är färsk och kallpressad. En näringsrik smakbomb som görs på hela ekologiska råvaror. Häng med oss under en sommardag där vi både kommer dela våra bästa GroGro-tips kring färsk mat i värmen och smarriga recept för de minsta.
Vad ska man tänka på inför babysim?
Vad ska man tänka på inför babysim?
Innan man ska gå på babysim för första gången finns det såklart många funderingar kring hur det går till och vad man ska tänka på. Det kan vara mycket att hålla koll på de första gångerna – barn och packning ska manövreras – och mycket information ska tas in. Vi har samlat några värdefulla tips för dig som ska på babysim med din bebis.